BUNYOLS DE QUARESMA

Avui és "Dimecres de Cendra", i per tant comença la Quaresma.


Ja teniu la Vella Quaresma a punt per a tallar-li un peu cada setmana? No? Ja ho sabia. Però no us preocupeu perquè com cada any en Sergi Gómez, de la Confraria de la Soledat d'Ontinyent en dibuixa una amb totes les instruccions per a qui la vulgui pintar, penjar i comptar els dies que encara queden per a arribar a la Pasqua. Us la podeu descarregar i fer-ho amb els menuts de casa.


Jo, ja tota posada en situació, he decidit fer Bunyols de Quaresma, quina penitència, si estan boníssims!!!


I per anar sobre segur he seguit la recepta que el nostre company pastisser, en Francisco, té penjada en el seu bloc Pastelería en Casa, però n'he fet una versió lliure combinant-la amb la del gremi de pastissers.



Primer m'he procurat tots els ingredients, bé tots no, menys la cazalla, però no és problema perquè segur que trobo algun substitut, com ara l'anís.





Em pensava que en tenia a casa i al final he hagut d'anar a comprar-lo, però ha valgut la pena pel fart de riure que ens hem fet amb la caixera del super al veure que amb l'anís hi anava de regal una cullera per a fer música amb l'ampolla, ha, ha, ha!


Com ja us he dit,  he canviat una mica la recepta. En lloc d'aigua hi he posat llet, en lloc de nou moscada essència de llimona i he substituir la margarina per llard (encara en tenia de quan vaig fer els torrons per Nadal). De totes maneres aquí us ho detallo.

Ingredients:

  • 500 gr. de farina de força
  • 100 gr. de sucre
  • 2 ous
  • 50 gr. de llard
  • 5 gr. d'anís, matafaluga en llavor
  • 1 culleradeta d'essència de llimona
  • 1/2 culleradeta de canyella en pols
  • 50 gr. de llevat fresc
  • 120 gr de llet
  • un pessic de sal
  • oli de girasol per fregir
  • sucre i anís per arrebossar-los
Comencem barrejant els ous, el sucre, l'essència de llimona, la canyella, el llevat esmicolat i la matafaluga.



Jo ho he fet amb l'estri de batre de la batedora, es pot fer a mà, però d'aquesta manera ens queda tot més homogeni.


Un cop barrejat hi afegim la farina la sal i el llard ara barrejant-ho amb les baretes de la màquina i procurant que no s'escalfi massa (podem parar-la de tant en tant que no se'ns cremi la batedora).


Mica en mica hi anem afegint la llet.


Sempre que utilitzem llevat fresc hem de procurar no barrejar-lo directament amb la sal perquè el mataria.
Una vegada tot barrejat deixem reposar la massa perquè llevi tapada amb un drap humit i untada amb oli perquè no faci pell.


Una altra opció és posar la massa al forn calent al mínim (50 graus) amb un recipient amb aigua dins per conservar la humitat i que acabi de pujar sense haver d'esperar tanta estona.


Un cop ha doblat el volum, l'amassem amb les mans i la taula untades amb una mica d'oli perquè no se'ns enganxi, i en fem tres o quatre cilindres.


Tallem la massa a trossets i en fem boletes, que seran els bunyols, amassant-los també un per un i tirant la massa cap a sota.


Ara els tornem a posar al forn calent al mínim (50 graus) perquè la massa torni a llevar. Penseu a separar-los una mica perquè com que pujaran de volum no es toquin i s'enganxin entre ells.
Una vegada reposats i llevats, els he fregit amb oli de girasol fent prèviament un forat al mig de cada bunyol amb els dits empolsinats de farina.
Finalment els he passat per l'anís i arrebossat amb el sucre.


Quina pinta que fan!


Hem esperat que es refredessin i nyammm a menjar!!!


A veure si us animeu a fer-ne, que són molt senzills!


Ah, i pengeu la Vella Quaresma que li tallarem els peuets. Si la pinteu segur que queda molt maca.
I recordeu que podeu pujar les vostres fotos al www.facebook.com/Totfetacasa tant les dels Bunyols de Quaresma com les de la Vella!