SUSHI

Ahir vam dinar Sushi, a casa els encanta, però és entretingut i a última hora i perquè tot estigui a punt necessito la col·laboració d'uns quants marmitons.


I és que l'acompanyem amb verduretes amb tempura, i per molt d'hora que comenci a cuinar, entre tallar-ho tot petit, enrotllar, arrebossar, fregir... no acabo mai i al final necessito més mans. O sigui que si n'heu de fer us aconsello que us ajudin, és una bona estratègia per a aprendre a col·laborar i a treballar en equip, he, he!!!
I si teniu convidats, doncs vinga, a la cuina hi falta gent, pot ser divertit!!!


El sushi és un menjar d'origen japonès a base d'arròs, vinagre d'arròs, peix i verdures. Moltes vegades també va acompanyat d'unes algues que es diuen nori.
Bé anem a pams...

Necessitarem:
  • arròs per a fer sushi
  • vinagre d'arròs
  • algues o nori
  • sucre
  • sèsam (opcional)
  • peix, fruites i verdures (el que vulguem, el que ens agradi o el que tinguem)
  • salsa de soja i wasabi per a acompanyar.

L'arròs ha de ser el que venen a les botigues especialitzades en menjar oriental, perquè al coure's queda molt enganxós i ens permet fer les boletes i que no se'ns desfacin. A més a més cuinar-lo és tot un ritual, no es posa al foc i ja està.

Aclarit això comencem preparant l'arròs.
L'arròs oriental té molt de midó, i tot i que s'assembla molt a l'arròs bomba que es cultiva aquí perquè també és rodonet,  no hi té res a veure. Per tant, començarem rentant-lo per tal de que tregui el midó. Anem canviant l'aigua i esbandint-lo fins que quedi clara. Veieu que al final es veu l'arròs? Doncs ha de quedar així.


I ara ja el tenim a punt per coure'l. El posem en una olla i hi afegim una part i mitja del volum de l'arròs en aigua freda. O sigui que si hi poso un got d'arròs, hi hauré d'afegir un got i mig d'aigua.


Quan bulli el tapem i el deixem coure, sense remenar-lo, a foc mig durant 10 minuts i 2 minuts més a foc baix. Ens ha de quedar eixut, com quan fem una paella, i penseu que sempre ens en queda una mica d'enganxat al fons de l'olla, no el rasqueu que sinó us agafarà mal gust.
Veieu l'enganxat? Aquest el deixem estar.


Un cop cuit, els japonesos el posen en una safata de fusta perquè s'absorbeixi la humitat, però com que jo sóc catalana i no en tinc de safata de fusta, n'he folrat una amb paper de cuina i hi he posat l'arròs al damunt. Això es diu imaginació i creativitat al poder!!!


Per fer sushi hi ha dos estris fonamentals el vànol i l'estora.


Doncs ara toca fer servir el vànol, perquè l'arròs es venta per tal de que es refredi i quedi a temperatura ambient. I aquí em teniu ventant l'arròs!


Ara ve quan hi hem d'afegir el vinagre d'arròs reduït amb sucre.


Agafem una tassa de vinagre i l'aboquem en un bol. Hi afegim dues o tres cullerades de sucre (això va a gustos) i ho escalfem al microones. Deixem que bulli fins que veiem que el vinagre ha deixat anar l'alcohol i queda una mica més espès, i el deixem temperar. De fet el podem preparar mentre es bull l'arròs, i així ja el tenim a punt.


Doncs bé, l'anem repartint pel damunt de l'arròs. I ja el tindrem a punt per a preparar el sushi.

La resta d'ingredients han d'anar tallats a tires. Jo aquest cop he fet servir mango, alvocat, carabassó, pastanaga i poma. I de peix, gambetes cuites, salmó fumat i tonyina crua. De fet podeu posar-hi el que volgueu, a mi m'agrada barrejar-hi gustos i colors, per exemple a la temporada de maduixes també n'hi poso, o préssecs...


El que sí que us recomano és que el peix sigui congelat, més que res per evitar les males passades de l'anisakis, així ens curem en salut!

Bé, doncs ja podem començar a enrotllar!
Posem l'alga al damunt de l'estoreta. Les algues tenen una banda més fina que l'altra, doncs hem de procurar que la banda fina ens quedi per fora, o sigui a sota, tocant l'estoreta.


Al damunt hi posem l'arròs deixant un centímetre pels cantons, una tira d'ingredients, el que volgueu i aneu-ho combinant. Jo per exemple en el rotllet de la foto hi he posat carabassó, salmó fumat i mango. I ho enrotllem amb l'estora anant-ho estrenyent bé amb les mans, i ja està. Ara només queda tallar el rotllet, primer per la meitat, la meitat de la meitat, i encara una altra meitat. És a dir en vuit trossos petits, que ens hi càpiga cadascun de cop a la boca.

Per a manipular l'arròs us recomano que tingueu al costat un bol amb aigua per anar-vos traient l'arròs que se us hi enganxi a les mans.
Per tallar els rotlles cal que el ganivet que feu servir estigui força esmolat i que aneu mullant la fulla amb l'aigua del bol. Així queda el tall més net i queden els trocets més macos.

Si voleu que l'arròs quedi per fora, quan el tenim posat al damunt de l'alga, li donem la volta i els ingredients els posem damunt de l'alga.


Ho veieu? Hi posem d'arròs, tombem l'alga, hi afegim els ingredients i enrotllem estrenyent bé. Un cop fets, els tallem com abans.
Jo alguns rotllets de l'arròs per fora els he arrebossat amb sèsam que tenia per casa, pot ser una altra opció.


I ja els tenim, ummmm, quina oloreta... i quina gana!!!


Ara només queda sucar-los amb la salsa de soja i el wasabi (cadascú al seu gust) i a gaudir-ne!!!
Us animeu a fer-ne??? Ja m'ho explicareu!