SALMÓ MARINAT I FUMAT

Un clàssic de casa nostra durant aquests dies de Nadal, és que la mare faci Salmó fumat per als aperitius dels àpats de festa. La veritat és que li queda tant bo que es mereixia una entrada al bloc! De fet hi ha membres de la família que si no és Salmó de ma mare no en mengen.
Total, que aquí en teniu la recepta per si us atreviu a fumar-lo vosaltres mateixos.


Ingredients:
  • Un salmó de dos o tres Kg. com a mínim
  • fonoll fresc
  • pebre blanc en pols
  • sucre
  • sal
  • farigola seca
  • llimona
  • oli d'oliva
Per començar quan anem a comprar el salmó hem de demanar que ens hi treguin l'espina.
Una vegada a casa el rentem i acabem de treure les espines que hi puguin quedar amb unes pinces.


Tinxem el fonoll.


Barregem la mateixa quantitat de sucre que de sal (depenent de lo gros que sigui el salmó en barrejarem més o menys) i hi afegim una mica de pebre blanc.


En una safata hi aboquem la meitat de la barreja i al damunt hi posem el salmó amb la part de la pell a sota.


Al damunt del salmó l'hi posem el fonoll trinxadet.


I ja el podem acabar de cobrir amb l'altra meitat de la barreja de sal, sucre i pebre que hem reservat (si volem hi podem posar una mica menys de sal que de sucre).


Ho tapem amb film perquè ens farà suquet, i hi posem un pes al damunt. Ja veieu que la mare, tota pràctica ella, hi ha posat un paquet d'arròs.


Tal com ho tenim ho hem de posar a la nevera com a mínim unes 36 hores. Si el salmó fos més gros, ho podem tenir dos dies sencers.
Passat aquest temps ja ho tindrem marinat.
Ho traiem de la nevera...


... ho desfilmem anant amb compte amb el suc que ha anat fent el salmó...


... i ho netegem de la marinada passant-lo per aigua freda.
Mireu com queda.


I ara ve la segona part del procés, el fumat!
Folrem la safata del forn amb paper d'alumini i al damunt hi posem la farigola seca. Encenem la farigola, i sense que faci flama hi hem de passar el salmó pel fum 3 o 4 vegades. Això s'aconsella fer a sota de la campana extractora, però la meva mare puja directament al terrat i així no fa "fumates" dintre de casa.


Va fumant tot el salmó, això sí vigilant que la farigola no faci flama. Si s'encén, l'hem d'anar apagant.
Vinga que ja ho tenim això!!!


I ja tornem a ser a la cuina per a la tercera fase.
Batem l'oli amb el suc de la llimona i una mica de pebre.


Posem el salmó en una safata, amb la pell a sota, i hi anem tirant l'emulsió pel damunt. Això farà que el salmó se'ns conservi més dies.


I ara ja sí, el posem a la nevera i ja el podem menjar.
Com que és molt gran, nosaltres el congelem a quarts i l'anem traient a mesura que anem fent aperitius.

Ummmm, boníssim! Això sí s'ha de tallar ben fi i ja en podem fer canapès, entrants, o tal qual.
A mi m'encanta, jo crec que si em deixessin sola aniria fent i em menjaria tot el salmó, mica en mica..., anar tallant ben finet... i anar fent..., no me'n canso mai!

Què us animeu a fer-ne??? De debò que val la pena!