MELMELADA DE MADUIXA

Només em queda un pot de melmelada de mores, i fins que no en pugui anar a collir més i tornar-ne a fer, no sé si podré sobreviure!!! Això serà cap al setembre, i estem al juny, mare meva! Per tant i per tal de poder passar l'estiu sense problemes "melmeladins" (n'esmorzo cada dia), he decidit anar a comprar maduixes, ja que no les puc collir directament del bosc, i fer-ne melmelada.


He anat al mercat i m'he procurat una caixa de maduixes. Mireu quin goig! Fan una olor fantàstica.


Aquí teniu la recepta, que és molt simple.

Ingredients:

  • 2 kg. de maduixes
  • 1 kg. de sucre
  • 2 llimones
Com podeu veure la proporció és que de la quantitat de maduixes que feu, heu de posar-hi la meitat del pes en sucre, i la llimona al gust de cadascú, però seria el suc d'una llimona per cada quilo de maduixes. A mi el toc àcid de la llimona m'hi agrada força.


Elaboració:

Comencem netejant les maduixes, tallant-les a trocets i deixant-les macerar entre mitja hora i una hora amb la meitat del sucre i el suc de les llimones. D'aquesta manera van traient tot el suc de la fruita. Ummmm, ja me les menjaria tal qual!


Un cop ja estan macerades acabem d'abocar-hi la resta del sucre i les triturem. A mi, quan menjo melmelada m'agrada trobar-hi els trossets de la fruita, però això va a gustos, si us agrada més fina la podeu triturar més.
Ara la posem a la cassola i la coem durant una mitja hora perquè es vagi espessint.


Penseu que amb el sucre es fa com un caramel, i per tant, haureu de remenar-la amb una cullera de fusta perquè no s'enganxi. La melmelada ha d'anar fent xup xup sense deixar de bullir. Ah, i vigileu que no us esquitxi que crema com un dimoni!!!


Ja la tenim, ara només hem d'envasar-la per tal de fer-ne la conserva. I aquí venen les controvèrsies, hi ha qui esterilitza els pots de vidre bullint-los durant 15 minuts.
Jo els rento al rentavaixelles i directament els omplo. Això sí, acabats de rentar i directament posar-hi la melmelada, o sigui, que intento sincronitzar la durada del rentat amb l'elaboració de la melmelada. Bé, més o menys, he, he... no cal tampoc sincronitzar els cronòmetres!
Per cert, els pots són reciclats o bé d'altres conserves o de melmelades d'altres fruites que he comprat ja elaborades.


De totes maneres i per què es conservi bé hem de fer-hi el buit. Per tant, omplim els pots fins a dalt amb la melmelada calenta, quan acabem d'apagar el foc...


... els tapem bé vigilant de no cremar-nos, i els deixem refredar tombats cap per avall. D'aquesta manera es farà el buit i la melmelada ens aguantarà mesos o fins i tot un any sense problemes.


En aquest pas també hi ha qui no ho fa en calent. El que fan per fer el buit és tapar els pots i els bullen al bany maria durant 15 minuts, procurant que l'aigua arribi fins gairebé a la rosca del pot.
Jo no ho faig, i us asseguro que després quan els obro fan el típic "plof" d'haver estat ben tapats, això sí s'han d'omplir els pots amb la melmelada calenta!


I aquí la teniu, a punt per fer uns bons esmorzars, berenars, pastissos, o menjar-la a cullerades!!!
A veure si us atreviu, és molt fàcil i val la pena. A més ara és el temps de les maduixes, estan maduretes i ben bones!


11 comentaris:

  1. Fantàstica, i a amb tantes utilitats rebosteres a part de ser l'acompanyament fantàstic en un esmorzar de luxe! Una abraçada!

    ResponElimina
  2. Fantàstica recepta!!!el gustet final de la canyella es brutal. Moltissimes gràcies per totes les aclaracions, donat que moltes pagines et fan fer-ho amb el termometre, i realment amb els teus apunts no es necessari.
    Felicitats i gràcies de nou!

    ResponElimina
  3. Em queda massa liquida. Que puc fer?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Núria, si la melmelada queda massa líquida és que no l'has cuit l'estona suficient. També hi pots posar una mica més de llimona, que fa d'espessidor.
      Molta sort!
      Una abraçada.

      Elimina
  4. Bona tarda!!
    Acavo de fer melmelada de maduixa, molt bona , tot i k jo no he posat tanta sucre i com k no fem servir sucre blanc ho he fet amb el de canya.He posat 400g per 1kg de maduixes ja netes .A veure kuan sigui freda.El tastet l'he fet i molt bé!!
    Gràcies per la teva ajuda!!

    ResponElimina
  5. Gràcies a la teva deliciosa recepte hem tret un 9 en un treball de l'institut!

    MOLTES GRÀCIEEES!!!

    ResponElimina
  6. Es pot tornar fer el bany maria un cop s'ha obert el pot???si no es gasta tot??

    ResponElimina