CREMA CATALANA

Demà és Sant Josep, i a casa Sant Josep és sinònim de Crema Catalana.


De sempre la Crema Catalana la feia la Iaia Ramona, i la va fer fins que va poder. En feia per a tota la família, i això volia dir vàries safates. Si queia en dia de festa anàvem a casa seva a menjar-la, i sinó, ens la tenia a punt i l'anàvem a buscar. Jo li deia, iaia me n'ha de donar la recepta perquè si vostè no la pot fer, per Sant Josep no podrem menjar crema perquè no sabrem fer-ne!!! I me la va donar, o sigui que aquesta és la seva recepta.

Ingredients:

  • 1 litre de llet
  • 1 canó de canyella
  • la pell d'una llimona (sense lo blanquet que sinó amarganteja)
  • 10 rovells d'ou
  • 300 gr. de sucre (perquè quedi ben dolceta, deia la iaia)
  • 60 gr. de midó
  • sucre per cremar (si es vol cremar)

Preparació:

Posem la llet a bullir amb la pell de la llimona i la canyella. Quan arrenqui el bull apaguem el foc i tapem l'olla perquè la llet agafi el gust de la llimona i la canyella.


En un bol batem els rovells amb el sucre fins que comenci a quedar blanquet. Hi afegim el midó que hem desfet amb una mica d'aigua. El midó jo el compro al mercat, a la parada dels fruits secs i les mongetes, i normalment ja el tenen preparat per a un litre de llet.


Tot seguit hi aboquem la llet calenta. (Com podeu veure he hagut de canviar el bol perquè no m'hi cabia la llet, he, he, he).


Ho remenem bé i ho colem passant-ho altra vegada a l'olla neta i afegint-hi de nou la canyella i la pell de la llimona. Ho coem a foc suau sense deixar de remenar, què sinó s'enganxa!


Quan arrenqui el bull ho retirem del foc i ho posem a refredar sense deixar de remenar (jo ho poso a l'aigüera una mica plena d'aigua vigilant que no m'entri a l'olla). Ja acabem, que ja sé que remenar sense parar cansa.
Quan s'ha refredat una mica hi traiem la canyella i la llimona i ho aboquem en una safata o en cassoletes individuals. Jo sempre hi torno a afegir la canyella perquè a casa ens agrada molt, la pell de llimona no que segons com amarganteja tot i que no hi hagi lo blanquet.



Si voleu, podeu posar-hi sucre pel damunt i cremar-lo amb una pala o amb un bufador. Jo no ho he fet perquè a mi la crema m'agrada tal qual i acompanyada de neules! I si voleu cremar-la però no sabeu com fer-ho aquí teniu el tutorial de la Crema cremada.


Ummm quina pinta, i fa una oloreta... Bé i sé que ha quedat bona perquè he escurat l'olla, no m'he pogut resistir, he, he, he!
Vosaltres feu Crema Catalana a casa per Sant Josep?
És la mateixa recepta o la feu diferent?
Vinga animeu-vos a fer-ne, us he posat la recepta avui perquè tingueu temps de procurar-vos els ingredients i  fer-la!!!