PASTÍS D'ESTIU AMB ENCIAM I TONYINA

Aquest dies d'estiu que s'organitzen revetlles, sopars amb amics i família, trobades de "jo porto", o perquè senzillament ens ve de gust, us recomano aquest Pastís d'enciam i tonyina.

La veritat és que a casa sempre l'hem fet, la mare, la sogra, la tieta, la cunyada... i la recepta ha anat d'una banda a l'altra i segur que ha patit variacions. Però com que normalment és per a compartir, us recomano que anem sobre segur amb ingredients molts bàsics i així sorprèn i agrada a tothom.


Ingredients:
  • pa de motlle sense crosta
  • maionesa (la podeu fer o de pot)
  • tomàquet sofregit (el podeu fer vosaltres o del que venen preparat)
  • tonyina de llauna amb oli d'oliva
  • enciam
Les quantitats dels ingredients dependrà de lo gran que sigui el pastís. Depenent de si som molts o pocs jo el faig en un motlle o un altre, més gran o més petit.

Comencem posant el pa en el motlle que haguem escollit, que pot ser rodó, quadrat o de la forma que vulgueu. En aquest cas era rodó i desmotllable, però no cal que ho sigui i a l'hora de desemmotllar, ho farem posant-lo cap per avall, com un flam.


Hem de procurar que no hi quedin espais buits, o sigui que anirem fent trossets de pa a la mida del forat que ens queda per omplir.
Una vegada tot cobert, hi farem una capa fina de tomàquet sofregit.



De vegades el sofregeixo jo, però si tinc pressa i vaig curta de temps, el poso de pot, que n'hi ha algun que tot i que és una mica més car que d'altres, és força bo.


A continuació hi posem una capa de tonyina amb oli d'oliva. Us aconsello que escorreu una mica l'oli de la tonyina i que les capes de salsa no siguin molt gruixudes, que sinó us quedarà molt empalagós.


Una vegada feta la capa de tonyina, en fem una de maionesa. Aquí també la podeu fer vosaltres o ja comprar-la feta, això sí, que sigui bona o la que us agradi.


Hi fem una altra capa de pa de motlle al damunt...


... repetim l'operació, és a dir, salsa de tomàquet, tonyina i maionesa, i acabem amb una capa de pa de motlle.
Pressionem al damunt amb les mans, ho filmem amb paper transparent per tal de que no se'ns assequi, i ho posem a la nevera unes hores perquè agafi consistència. Si voleu ho podeu fer la vigília i acabar-ho de guarnir al moment.


Passades unes hores i quan ja hagi agafat consistència, desemmotllem el pastís. Us aconsello que primer hi passeu un ganivet per les vores i així serà més fàcil.
Ja us he dit més amunt, que si el motlle és normal, podeu tombar-lo cap per avall com si fos un flam.


I ara només queda guarnir-lo.
Per tal de no embrutar el paper de blondes o el plat de servir, podeu posar-hi al voltant unes tires de paper d'alumini o de forn i després ja el retirarem amb compte.

Agafem unes cullerades de maionesa i de salsa de tomàquet que haurem reservat prèviament i ho barregem en un vol.


I ja hi podem fer una capa fina pel damunt de tot el pastís.


Tallem l'enciam a trossets molt petits i l'anem posant pel damunt de la salsa.


I ja està! Bé jo he fet una rosa enrotllant la pell d'un tomàquet perquè quedés més bufó, però aquí ja va a gustos.


Abans d'acabar, uns quants consells:
  • Feu les capes fines que sinó enfarfegarà molt
  • Podeu farcir-lo amb més ingredients (gambetes cuites, surimi, pebrot, olives...) però ja és més arriscat perquè no agraden a tothom.
  • Per desemmotllar-lo passeu un ganivet entre el pastís i el motlle i serà més fàcil.
  • Tingueu-lo a la nevera fins a l'hora de servir.
  • I bon profit!



Us recomano que el proveu de fer, la gent es sorprèn de lo bo i senzill que és. I sempre hi ha algú que en demana la recepta!!!