Ja fa uns quants anys, a casa, teníem com a tradició menjar una Carota de Carnaval per aquestes dates. Però la pastisseria on les feien va tancar, i pels voltants d'on visc no n'he trobat més. És per això que, per tal de celebrar el Carnestoltes, algun cop havia fet Pastís de Carnaval.
Però, el cas, és que em sap greu que es perdi una de les tradicions carnavalesques típiques de les nostres contrades, i he decidit que he de contribuir a que les "Carotes de Carnaval" no passis a l'oblit.
Les Carotes són una coca de brioix, amb forma de cara disfressada, i farcida per dintre del que més us agradi, la nostra serà de melmelada i nata.
Ingredients:
Pel brioix
- 500 gr. de farina de força
- 75 gr. de sucre
- 50 gr. de mantega a punt de pomada
- 3 ous + 1 ou per pintar el brioix
- 25 gr. de llevat fresc (el venen a la secció de refrigerats)
- 60 ml. d'aigua
- un pessic de sal
- ratlladura de pell de llimona.
Pel farcit
- 500 ml. de nata per muntar
- sucre
- melmelada del gust que us agradi.
Comencem tamisant la farina. La barregem amb el sucre, la sal, la mantega a punt de pomada i els ous amb l'estri de fer les masses.
Una vegada tot barrejat, hi afegim el llevat dissolt en l'aigua tèbia i la ratlladura de la llimona.
Ho traiem de la batedora i seguim amb les mans formant la massa del brioix.
La massa de brioix és molt enganxosa, i per tant us recomano que us unteu les mans i la base de la taula on treballeu amb oli d'oliva.
Amb un corró allargueu la massa donant-li forma de cara, i a partir d'aquí feu volar la imaginació. Penseu que estem al Carnaval, i per Carnaval tot s'hi val!
Jo m'he imaginat un pirata, i amb trossos de brioix he anat fent-li els complements de la cara, el mocador, el cabell, el pegat de l'ull, l'altre ull, les orelles, l'arracada, el nas, la boca...
Això ho podeu fer amb la canalla, que s'ho passaran bé, és com si fessin plastilina, però en versió brioix. Veureu com xalen!!!
Una vegada acabat el disseny, ho tapem amb un drap de cotó per tal de que el brioix llevi.
Passats uns 20 minuts ja podem pintar la carota amb ou i ho posem al forn uns 20-25 minuts a 180 graus amb el forn ja preescalfat.
Un cop cuita, i mentre la deixem refredar a sobre d'una reixa, muntarem la nata amb el sucre.
Quan estigui freda la carota, la tallarem per la meitat amb un ganivet de serra vigilant de no trencar-la i ja la podrem farcir.
He utilitzat Melmelada de prunes, que encara me'n queda algun pot dels que vam fer a l'estiu, però podeu utilitzar la que més us agradi. L'escampem bé perquè el brioix quedi ben sucat i ja hi podem posar la nata al damunt.
No tingueu por a l'hora de farcir la careta, així quedarà més melosa i més bona. Per tal de que la nata quedi amb el mateix gruix per tot arreu he fet servir una mànega.
Ja ho tenim això, ja la podem tapar.
I perquè quedi més brillant l'he pintat pel damunt amb la mateixa melmelada de prunes.
Per ser la meva primera Carota, ha quedat bastant bé, oi?, fa una mica de por i tot!
Jo l'he farcit de nata, però podeu farcir-la del que més us agradi, de trufa, de crema, combinant, amb melmelada, sense..., en fi, com vosaltres vulgueu.
De moment remato el Carnaval amb Carota de nata.
Ummm, boníssima!!!
Bon Carnaval!