COUS-COUS MARROQUÍ DE POLLASTRE I VERDURES

Ja fa un any i mig, a la feina vaig estar atenent a un grup de persones marroquines. Va ser una experiència molt enriquidora, tant a nivell professional com a nivell personal. Al principi hi havia certs problemes d'entesa per problemes idiomàtics, però mica en mica ens vam anar entenent entre tots.
Una de les tasques que vam fer, va ser a nivell d'intercanvi cultural; nosaltres explicàvem la realitat laboral, els costums, les tradicions i la cuina del nostre país, i ells (dic ells perquè eren tots homes) la realitat laboral, els costums, les tradicions i cuina del Marroc. O sigui que, culinariament parlant, nosaltres vam ensenyar-los a sucar el pa en tomàquet i a menjar calçots, i ells a fer cous-cous.


Jo els vaig prometre que provaria de fer-ne a casa i no s'ho van creure, però quan els vaig ensenyar les fotos del meu cous-cous van riure de valent.
La veritat és que a mi és un plat que m'agrada molt i que per tant volia compartir amb tots vosaltres al Tot fet a casa.

Ingredients per a quatre persones:
  • 250 gr. cous-cous
  • 300-400 gr. de pollastre desossat i sense pell (jo hi poso pit perquè és més magre).
  • 1 ceba tendra
  • 1 porro
  • 3 alls
  • 1 pebrot vermell
  • 2 pastanagues
  • 1 grapat de mongeta tendra
  • 2 carbassons mitjans
  • 1 tros de carbassa
  • 2 tomàquets madurs
  • pebre negre en gra
  • comí en gra
  • menta fresca
  • sal
  • oli d'oliva
La manera tradicional de preparar aquest plat és amb una "cous-cousera", i així mentre es van estofant el pollatre i les verdures es cou el cous-cous al vapor. Però jo no en tinc, o sigui que ho he fet a la cassola i el cous-cous a part seguint les indicacions del paquet.

Comencem rentant i tallant totes les verdures a trossets petits. Trossegem el pollastre.
Mireu quin goig, tants colors a les safates!


En una cassola hi posem l'oli i rostim el pollastre.


Quan estigui ros el retirem i el reservem.
En el mateix oli hi sofregim el porro, la ceba, l'all i el pebrot vermell.


Quan estigui una mica cuit (al cap d'uns cinc minuts) hi afegim les pastanagues i les mongetes i deixem que es coguin una mica.


Al cap d'una estoneta hi afegim la carbassa i el carbassó i repetim el mateix procediment d'abans.


Mentre es va coent, anem a preparar les espècies.
En un morter hi posem el pebre negre, el comí, una mica de sal i la menta fresca i ho xafem ben xafat amb la mà de morter.
La quantitat d'espècies dependrà de cadascú, inclús se'n pot eliminar alguna o afegir-ne alguna altra, això va gustos. Penseu que per exemple el comí és molt aromàtic i no a tothom li agrada. Per contra jo tinc un bon amic, en "Ramon del Clot", que als seus estofats no hi falta mai el comí. Jo sóc del parer de que els plats han d'anar ben aromatitzats però que no hi destaqui res en especial, que totes les aromes s'hi amalgamin.


Tornem a la cassola, que no se'ns cremi ni s'enganxi el sofregit de verduretes.
Ara toca afegir-hi els tomàquets, tornem a posar-hi el pollastre que teníem reservat, i la picada d'espècies.


Remenem bé i ho deixem coure uns altres cinc o deu minuts. Passada aquesta estona hi afegim aigua fins que quedi tot cobert, ho rectifiquem de sal, tapem la cassola i deixem que faci xup-xup uns vint minuts. Si veiem que hi se'ns queda sense suc, podem afegir-hi una mica d'aigua.


Mentre es cou l'estofat farem el cous-cous.
Jo el faig en una paella antiadherent seguint les instruccions del paquet.
Posem al foc la paella amb 250 ml d'aigua amb un raig d'oli d'oliva.


Quan arranqui el bull retirem la paella del foc i hi afegim els 250 gr. de cous-cous.


Ho remenem i ho deixem reposar 2 o 3 minuts. Hi posem trossets de mantega i ho tornem a posar al foc durant 2 o 3 minuts més, remenant amb una forquilla perquè ho s'hi facin grumolls.


El cous-cous més o menys ha de doblar el seu volum. I ja ho tenim a punt per a l'hora de servir.


Tornem a la cassola que això ja deu estar! Les verdures han d'estar cuites i l'estofat una mica caldós perquè al servir-ho el cous-cous s'impregni del suc de l'estofat.


Ummmm, quina olor!!! Ja està a punt per a servir.
A l'hora de posar-ho al plat, fem una muntanyeta al mig amb el cous-cous i hi posem estofat per tot el voltant. D'aquesta manera podem anar menjant-ho tot barrejat.


Quina pinta! I quina gana!
A casa aquest plat va tenir força èxit, i de tant en tant l'anem repetint. Jo el faig amb pollastre, perquè la primera vegada que el vaig fer em va semblar menys arriscat, la carn és més suau i a casa els hi agrada molt; però podeu fer-lo amb carn de xai o de vedella, com més us agradi.


Espero que ho proveu.
Bon profit!


PASTISSETS DE CABELL D'ÀNGEL I DE XOCOLATA

Tinc debilitat pels pastissets, de petita era un dels meus berenars preferits, sobretot si són de cabell d'àngel, ummm irresistibles!


Ja fa temps que volia fer-ne, però que els hagi fet justament ara ha estat per la suma diversos fets:
  1. Primer vaig buscar-ne la recepta, i vaig trobar-la a Lo Cupcake, el bloc la de la Neus Moya, una companya blocaire. La Neus ens explica com fer-los en una entrada molt emotiva i dedicada al seu avi.
  2. Just quan tenia la recepta, arriba la meva mare amb un pot de cabell d'àngel que acabava de fer amb un parell de carabasses que tenia a casa.
  3. I la rematada final va ser, quan la Neus Moya ens avisa, pel grup que compartim amb altres blocaires pel facebook, que el divendres sortiria al programa "Cuines" de TV3 amb la recepta dels pastissets.
Total, que a casa em van dir que estava trigant massa, que a què estava esperant! 
Quan vaig comentar-li a la Neus que faria pastissets amb la seva recepta, em va donar uns quants consells i tot seguit vaig anar per feina.


Doncs vinga, que se'm fa la boca aigua!!!

Ingredients:
  • 250 ml. d'aiguardent
  • 500 ml. d'oli
  • 250 gr. de sucre
  • 1 Kgr. de farina
  • 25 gr. de llevat fresc (es troba a la secció dels iogurts)
  • 500 gr. de cabell d'àngel
  • 150 gr. de xocolata tipus fondant
  • sucre per arrebossar



Per tal d'elaborar la massa dels pastissets, treballarem sempre amb les mans.
Comencem barrejant el sucre i l'aiguardent en un bol i quan el sucre estigui dissolt hi afegim l'oli.


Desfem el llevat en engrunes i l'afegim al bol.


Seguim barrejant amb les mans fins que quedi homogeni i hi anem afegint la farina poc a poc.


Anem afegint i remenant amb les mans fins que ens quedi una massa elàstica.


L'amassem uns deu minuts o un quart d'hora, com si anéssim a fer pa.
Una vegada feta la massa, anem agafant boletes i les aixafem perquè quedin rodones. Jo ho he fet damunt d'un quadrat de paper del forn, i he utilitzat per fer-ho un estri de fer hamburgueses que tenia per casa.
Ho veieu? Aixafem les boles fins que quedin ben planes, hi posem el cabell d'àngel al mig i, ajudant-nos del paper les dobleguem per la meitat.


Un cop doblegades les segellem i les tanquem en triangle com es veu en la foto. I llestos, ja els tenim a punt per anar al forn.


Com que a casa el cabell d'àngel no agrada a tothom, n'he farcit uns quants amb xocolata fondant tallada a trossets més aviat llarguets seguint el mateix procés que abans.
I ja ho podem posar al forn dalt i baix preescalfat a uns 180 graus.


El temps de cocció a estat a ull, uns 20 o 25 minuts vigilant que quedessin torradets però sense que es cremessin de sota. Aquí els teniu, la meva primera fornada de pastissets!!! Quina il·lusió!!!
Ara només queda arrebossar-los en calent en el sucre vigiliant que no es trenquin.



Me n'han sortit un munt!, entre 25 i 30 pastissets, però a casa no han durat gaire. De totes maneres si no en voleu tants podem fer la meitat de les mides dels ingredients.


I estan boníssims!!!


En voleu un per berenar?


Jo sí!!!! Vaig a treure'm el ventre de penes recordant els berenars de la meva infància.



I vosaltres? Vinga animeu-vos que s'ho val!


CAKE POPS PER REGALAR

Des de que la Lidia, una bona amiga de la meva filla Roser, va veure l'entrada per elaborar Cake pops al bloc, cada vegada que ve a casa pregunta si n'hi ha per a berenar. Al final vam decidir amb la Roser, que quan fos el seu aniversari li faríem un berenar sorpresa amb cake pops inclosos. I això va ser ahir.


Ja havia fet un Pom de Cake pops per a la meva mare, ho recordeu?, i la veritat és que va quedar força bé.



Però aquesta vegada vaig optar per fer un test amb els cake pops de floretes, i mireu que xulo que va quedar!


Vaig comprar un test bufó amb flors de colors, i a dintre hi vaig posar una base de suro blanc per anar-hi clavant els xupa-xups. Al damunt vaig posar-hi una capa de sucre i per acabar boletes i fideus de colors que havia fet servir per guarnir els cake pops.
Vaig anar clavant  les boletes mirant que quedessin ben repartides i el test quedés compensat. Finalment els vaig envoltar de paper de cel·lofana i hi vaig posar-hi un llacet. Què us sembla?, oi que feia goig?


A la Lidia li va agradar força! Mireu-la envoltada de cake-pops! Es va treure el ventre de penes!!!


El test se'l va endur de regal, però en vaig fer uns quants més que vaig posar en un parell de gots, clavats en sucre. I ella, la Roser i la Cristina se'ls van anar cruspint per berenar.
Aquí les teniu!


La Cristina és l'altra amiga de la Roser, la recordeu, sí home, la que l'any passat li vam fer el Pastís de fondant pel seu aniversari!

Us animo a fer-ne, queden força divertits i són un regal original. La recepta la teniu a l'entrada de Cake pops, són entretinguts però el resultat s'ho val.


Som-hi!


SALMÓ MARINAT I FUMAT

Un clàssic de casa nostra durant aquests dies de Nadal, és que la mare faci Salmó fumat per als aperitius dels àpats de festa. La veritat és que li queda tant bo que es mereixia una entrada al bloc! De fet hi ha membres de la família que si no és Salmó de ma mare no en mengen.
Total, que aquí en teniu la recepta per si us atreviu a fumar-lo vosaltres mateixos.


Ingredients:
  • Un salmó de dos o tres Kg. com a mínim
  • fonoll fresc
  • pebre blanc en pols
  • sucre
  • sal
  • farigola seca
  • llimona
  • oli d'oliva
Per començar quan anem a comprar el salmó hem de demanar que ens hi treguin l'espina.
Una vegada a casa el rentem i acabem de treure les espines que hi puguin quedar amb unes pinces.


Tinxem el fonoll.


Barregem la mateixa quantitat de sucre que de sal (depenent de lo gros que sigui el salmó en barrejarem més o menys) i hi afegim una mica de pebre blanc.


En una safata hi aboquem la meitat de la barreja i al damunt hi posem el salmó amb la part de la pell a sota.


Al damunt del salmó l'hi posem el fonoll trinxadet.


I ja el podem acabar de cobrir amb l'altra meitat de la barreja de sal, sucre i pebre que hem reservat (si volem hi podem posar una mica menys de sal que de sucre).


Ho tapem amb film perquè ens farà suquet, i hi posem un pes al damunt. Ja veieu que la mare, tota pràctica ella, hi ha posat un paquet d'arròs.


Tal com ho tenim ho hem de posar a la nevera com a mínim unes 36 hores. Si el salmó fos més gros, ho podem tenir dos dies sencers.
Passat aquest temps ja ho tindrem marinat.
Ho traiem de la nevera...


... ho desfilmem anant amb compte amb el suc que ha anat fent el salmó...


... i ho netegem de la marinada passant-lo per aigua freda.
Mireu com queda.


I ara ve la segona part del procés, el fumat!
Folrem la safata del forn amb paper d'alumini i al damunt hi posem la farigola seca. Encenem la farigola, i sense que faci flama hi hem de passar el salmó pel fum 3 o 4 vegades. Això s'aconsella fer a sota de la campana extractora, però la meva mare puja directament al terrat i així no fa "fumates" dintre de casa.


Va fumant tot el salmó, això sí vigilant que la farigola no faci flama. Si s'encén, l'hem d'anar apagant.
Vinga que ja ho tenim això!!!


I ja tornem a ser a la cuina per a la tercera fase.
Batem l'oli amb el suc de la llimona i una mica de pebre.


Posem el salmó en una safata, amb la pell a sota, i hi anem tirant l'emulsió pel damunt. Això farà que el salmó se'ns conservi més dies.


I ara ja sí, el posem a la nevera i ja el podem menjar.
Com que és molt gran, nosaltres el congelem a quarts i l'anem traient a mesura que anem fent aperitius.

Ummmm, boníssim! Això sí s'ha de tallar ben fi i ja en podem fer canapès, entrants, o tal qual.
A mi m'encanta, jo crec que si em deixessin sola aniria fent i em menjaria tot el salmó, mica en mica..., anar tallant ben finet... i anar fent..., no me'n canso mai!

Què us animeu a fer-ne??? De debò que val la pena!