COCA DE BRIOIX AMB CREMA

Ja tornem a estar de revetlla, per aquestes dates és un no parar, i més val tenir les receptes a mà per poder anar variant.


O sigui que avui us proposo una coca diferent, de brioix amb crema, ummmm, que només de pensar-ho ja se'm fa la boca aigua.
La recepta l'he adaptat després de mirar per aquí..., per allà..., agafant el que m'ha convingut o m'ha anat bé i n'he fet la versió "Tot fet a casa".

Anem per feina!

Ingredients per al brioix:
  • 500 gr. de farina de força
  • 25 gr. de llevat fresc
  • 100 gr. de sucre
  •  4 ous
  • 50 gr. de mantega a punt de pomada
  • 50 ml. de llet
  • pell ratllada d'una llimona
  • un pessic de sal
  • un polsim de canyella en pols
  • un rajolí d'anís
  • pinyons
  • cireres confitades

Ingredients per a la crema pastissera:
  • 400 ml. de llet
  • 100 ml. de nata
  • 90 gr. de sucre
  • 50 gr. de maizena
  • 1 ou + un rovell
  • un canó de canyella
  • pell d'una llimona
  • 1 cullerada de vainilla o sucre vainillat

Ingredients per al massapà:
  • 75 gr. d'ametlla molta
  • 75 gr. de sucre
  • 1 cullerada de vainilla
  • 1 clara d'ou a punt de neu
  • 2 cullerades de crema
Som-hi!


Elaboració del brioix:
Comencem preparant el brioix tal com vam fer per la Coca de Sant Joan amb fruites confitades.
Tamisem la farina i en reservem una mica per poder amassar sense que se'ns enganxi la massa. Li afegim el sucre, la sal, la canyella en pols i la pell de la llimona i ho barregem. Jo ho he fet amb la màquina d'amassar, però també es pot fer a mà intentant estar una bona estoneta perquè tot quedi ben integrat.


Un cop barrejat hi anem afegint els ous un per un. Desfem el llevat en la llet tèbia i també l'hi afegim. Hi tirem un raig d'anís i anem amassant. La mantega us recomano que la hi tireu de mica en mica i al final.

Amassem una estona i quan veiem que està tot integrat ja la podrem deixar reposar perquè faci la primera fermentació. La deixem dins d'un bol untat prèviament amb oli, feta una bola.


Elaboració de la crema pastissera:
Mentre va llevant preparem la crema, que ho farem igual que la de la Coca de Llavaneres.
Reservem un got de llet i la resta la posem en una olla amb la nata, el sucre, la branca de canyella i la pell de la llimona i ho escalfem al foc.


En un bol barregem el got de llet que hem reservat, hi dissolem la maizena, hi afegim l'ou, el rovell, la vainilla i ho barregem bé.


Quan la llet amb la nata arrenqui el bull, traiem la branca de canyella i hi afegim la barreja del bol. Remenem sense parar perquè no s'enganxi i fins que la crema s'espesseixi. Posem l'olla a refredar amb aigua a l'aigüera per tal de parar la cocció i deixem que la crema es refredi.



Elaboració del massapà:

Mentre, en un altre bol barregem l'ametlla amb el sucre, la cullerada de vainilla i una clara d'ou fins a aconseguir un massapà. Fins aquí tot era igual que en la recepta de la Coca de Llavaneres, però al final hi he afegit dues cullerades de la crema que havia preparat previament. I aquí el teniu.


Ja tenim totes les masses preparades, ara anem a muntar la coca!!!

Ens untem les mans amb oli i agafem la massa de brioix i amb un curró, també untat amb oli, l'extenem en forma de coca en un paper sulfurat.


Al damunt hi escampem el massapà així ens quedarà la coca més melosa.


I ara amb posem la crema en una mànega pastissera i a guarnir!


Vinga que ja gairebé estem. Mireu que xula que queda amb els pinyons i les cireres. Ja sabeu que a mi no m'agraden el pinyons molt torrats, i per això els poso una estona en remull.


Deixem que torni a llevar mentre escalfem el forn a 190 graus, i quan estiguem a punt de posar-la dintre hi tirem sucre pel damunt i cap al forn!!! La hi tindrem uns 30 minuts i la deixarem refredar en una reixa.


En voleu una caixelada??? Jo en vull tot un tall!


Bon profit i bona revetlla!!!

2 comentaris:

  1. Això és una coca esplèndida...i amb ració generosa de crema...com a mi m'agrada! Petons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A veure, el brioix és molt bo, però a mi m'agrada més el farciment, he, he, he!!!
      Una abraçada!

      Elimina