No sóc celíaca, però m'han recomanat que mengi sense gluten, i la veritat és que des de que ho faig em sento molt millor. No m'obsessiona, ja que no tinc intolerància, però si puc, intento menjar farines que no portin gluten.
Per a mi tot això és nou i desconegut, i per tant tinc un repte: cuinar amb ingredients nous i diferents. Per això ara estic de provatures i experiments a la cuina fent coques, pans, pastes..., amb farines alternatives. Tot un món, ara la coca no val res, ara el pa puja i de cop fa plof i se'n va avall!!! Semblo en Ferran Adrià!
Un dels nous descobriments ha estat aquesta coca de farina de fajol (blat sarraí), i malgrat que el gust i la textura són diferents i per tant no és poden comparar als de la farina de blat, jo la trobo deliciosa.
La veritat és que buscant per aquí i per allà vaig trobar diverses receptes, ja no sé ni exactament a on, però jo les he ant adaptant després de diverses provatures.
Comencem amb els ingredients.
Ingredients:
- 4 ous
- 125 gr. de sucre moré
- 125 gr. mantega
- 125 gr. de farina de fajol
- 125 gr. de farina d'ametlla (ametlla molta)
- 2 pomes tipus golden
- canyella
- 1 i 1/2 culleradeta de llevat sense gluten
Comencem com sempre que fem una coca, separant les clares dels rovells, i batent-les a punt de neu.
Batem els rovells amb el sucre fins que s'amalgamin i hi afegim la mantega a punt de pomada.
Tot seguit hi afegim les farines, la de fajol, que com veieu és grisenca...
... i la d'ametlla, la mateixa que fem servir per fer el massapà dels panellets.
Ho barregem tot bé amb una espàtula fins que ens quedi tot homogeni.
Tallem les pomes a dauets petits i els hi afegim.
I ja ho podem posar al motlle prèviament engreixat amb una mica de mantega. Penseu que queda una massa bastant compacta, i que l'heu d'anar repartint amb l'espàtula.
Ho enfornem amb el forn preescalfat a 180 graus durant uns 40 minuts, depenent del forn.
I ja ho tenim!!!
Desemmotllem i deixem que la coca es refredi en una reixa.
Mireu quina pinta! Irresistible, diferent i sense gluten!!!
Què, us hi atreviu? Vinga som-hi que és boníssima i saludable!
Bon profit!
Demà ho intentarem ...
ResponEliminaMoltes gràcies per compartir!
Espero que us hagi agradat!
EliminaM,han portat farina de fajol de la Garrotxa i mirant informació perquè no coneixia el fajol i trobat aquesta recepta. El cap de setmana proper la fare
ResponElimina